Pěstování pod sklem

Pěstování pod sklem


Pařeniště

Abychom pro rostlinky zajistili vhodné klima včetně dostatečné teploty, tak můžeme využít skleníkového efektu. Díky němu využijeme slunečních paprsků k tomu, aby se nám ohřál vnitřní prostor, takže máme prostor uzavřený pomocí skla či polykarbonátu. Nemůžeme být však stále úplně uzavřený, protože je potřeba někdy také větrat, abychom zabránili tvorbě plísní.

skleněný skleník

Jestliže potřebujeme pouze menší prostor, abychom si mohli předpěstovat třeba salát ze semínek, který následně umístíme ven, přičemž tento postup lze udělat s celou řadou zeleniny, tak nám bohatě bude stačit pařeniště, které na zahrádce nezabere nijak moc místa. Cenově se pohybuje v řádech pár tisíc, takže to není ani nijak finančně náročná záležitost. Prodávají se i větší konstrukce, kdy se dá pařeniště umístit přímo na záhon a rostliny zde kompletně pěstovat až do jejich sklizně, takže není třeba přesazování až se nám rozrostou někam do venkovního prostoru.

skleník ze skla

Skleník

Jestliže chceme pěstovat větší rostliny v tomto klimatu, tak pařeniště už svými rozměry není rozhodně dostačující, proto musíme sáhnout po větší stavbě, kterou je skleník. Cena skleníku je oproti pařeništi o poznání větší, ale to samé se dá říci i o jeho rozměrech, takže se Vám zde vleze mnohem více rostlin. Dají se sem zasadit třeba taková rajčata, která nám zde i hezky díky vyšším teplotám dozrají, což v některých místech naší země není samozřejmostí. Rozhodně volte kvalitní provedení, protože taková pozinkovaná konstrukce něco stojí, ovšem oproti takovému hliníku dosahuje o dost vyšší pevnosti, což je na celkové robustnosti celé stavby rozhodně znát. Navíc dobrá antikorozní ochrana má na životnost skleníku rozhodně velký vliv. Pořídit k němu můžeme i různé příslušenství jako je třeba lihový otevírač, díky kterému se nám péče o skleník rozhodně usnadní, protože větrání okénkem bude regulováno podle teploty uvnitř.

Previous post Skoncujme s problémy
Next post Nebojte se o sex