Jak poznáme únik vody

Jak poznáme únik vody


Dnes jsou součástí prakticky všech domů i vodovodní rozvody. Ty jsou z velké části vedeny ve zdech a stěnách, takže nikde nepřekáží. Ovšem zároveň to znamená, že mnohdy okamžitě nepozorujeme únik vody, a to může být velkým problémem hned z několika důvodů.

Tím hlavním je samozřejmě to, že se nám promáčí zeď. Pokud navíc bydlíme v bytě ve vyšším patře, můžeme, aniž bychom o tom věděli, vytopit sousedy pod sebou. To může jednak narušit dobré sousedské vztahy, a zároveň je pochopitelné, že po nás budou chtít náhradu škody. O tom, že podmáčené stěny nejsou ani u nás něco, co bychom měli chtít, je pochopitelné.

kapající voda může být problém

Zvýšená vlhkost, která tak vznikne, totiž představuje ideální prostředí pro rozvoj plísní. Jejich spory pak budou ve vzduchu, a následně se nám mohou dostat do plic. Je pochopitelné, že to nebude mít pozitivní vliv na naše zdraví, zvláště pak u dětí a u lidí s dýchacími problémy, například astmatem. Je to tedy něco, čemu bychom se snažit pokud možno vyhnout.

Opomenout však nemůžeme ani finanční stránku věci. I uniklá voda se totiž počítá do našeho odběru, a bude nám pak naúčtována. Můžeme tak být nepříjemně překvapeni, když nám pak přijde účet za vodu, zvláště dnes, kdy není ekonomická situace většiny z nás zrovna příznivá.

vodoměr najdeme v každém domě

Jak ale můžeme včas zjistit, že nám někde voda uniká? Tím nejlepším je samozřejmě prevence, kdy si pravidelně necháme vodovodní a odpadní potrubí zkontrolovat odborníkem. Ten může odhadnout i drobnou závadu či prasklinku dříve, než začne unikat voda, takže se tak můžeme vyhnout zbytečným ztrátám.

Pokud však tuto možnost nemáme, je dobré dávat pozor na zvláštní zbarvení stěn. Neuškodí také pořídit několik měřičů vlhkosti, které dáme do koutů místnosti, poblíž kterých vede vodovodní potrubí. Tak můžeme vidět, pokud nám najednou začne prudce narůstat vlhkost. To je pak jasným indikátorem, že se objevil problém.

Previous post Sídlo firmy v Praze vás zbaví problémů
Next post Zjistěte svou nemoc