Zjistěte svou nemoc

Zjistěte svou nemoc


Každý jistě zná situaci, kdy skončí léto a člověk hned onemocní. Stačí když se trošku ochladí a je vlhko, protože takové počasí jen nahrává různým respiračním chorobám. Různé rýmy, nachlazení nebo záněty dýchacích cest jsou tak na denním pořádku. I když se spousta lidí snaží budovat imunitu, naprostá většina lidí se s nějakou nemocí během podzimu a zimy stejně nakonec setká. Ti méně šťastní bojují s nemocemi v podstatě celou dobu a pořádně se nevyléčí. Covid je poměrně nová nemoc, se kterou bojovala celá planeta. Jistě si velice dobře pamatujete na pandemii, která řádila na celém světě v roce 2020.

nemocná žena

Nebylo jednoduché zvládnout toto náročné období plné stresu, protože šlo o nemoc, o které nikdo pořádně nic nevěděl. Nakonec se zjistilo že je to v podstatě jen nějaká zvláštní verze klasické chřipky, která se projevuje u každého jinak. Právě v tom je tato nemoc nebezpečná, protože nejde pořádně diagnostikovat.

Testy nás zachránily
Tato nemoc se šíří velice rychle pomocí kapének, a je virového původu. Antibiotika na ni tak nezabírají a je potřeba se prostě vyležet. Horký čaj s medem a citrónem a paralen jsou zaručenou medicínou, která většině lidí pomůže zbavit se i covidu. Jenže jak vlastně zjistit, jestli ho máte? Nejprve se dala tato nemoc zjistit jen pomocí testu z nosohltanu, které byly ale poměrně bolestivé a dlouho se na ně čekalo.

covid test

Naštěstí byly vyvinuty antigenní testy, které jsme si nakonec museli dělat i povinně. Antigenní test se dělá jednoduše. Setřete vzorek ze slin nebo z přední strany nosu a smícháte ho s roztokem, který se nanese na testovací proužek. A je hotovo, během chvilky uvidíte výsledek. Testy jsou velice spolehlivé a jejich výsledek je přesný. I když už pandemie naštěstí dávno pominula, i v současné době praktičtí lékaři nemocným lidem tyto testy dělají, aby si byli jistí diagnostikou respiračního onemocnění.

Previous post Jak poznáme únik vody
Next post To znamená lékař, obchody a jiné služby